Vorst in de lente, wat nu?

Lente voor de deur

Net als bij elke bonsai liefhebber gaat mijn hart sneller slaan bij het ontluiken van de lente. Alles wat we nodig hebben om onze bonsai te verpotten ligt klaar. Dan kunnen we meteen aan de slag na die eerste warme dag en knoppen van onze kunstwerkjes beginnen aan te zwellen.

Dat verpotten is nu al even achter de rug (al zou een Pinus het nu nog net verdragen). De dagen worden warmer en het blijft langer licht. Het signaal voor onze bomen om volop uit te lopen. Het is prachtig om zien hoe die kleine knopjes zich uitvouwen tot nieuwe blaadjes en sterke uitlopers. Dat is het moment waarop wij onze schaar bovenhalen en met uiterste precisie de uitlopers afstoppen waar nodig. Het is fijn om te weten dat onze bonsai zin hebben in een nieuw werkjaar.

Vorst maakt zijn optocht

Helaas maakt moeder natuur het hen niet gemakkelijk, als bij donderslag bij klare hemel kregen we plots enkele nachten vorst te verduren. Gelukkig zagen de weerdiensten de bui hangen en konden we tijdig maatregelen treffen. De prioriteit ligt bij de bomen die nog maar juist verpot zijn, die moeten vorstvrij blijven. Als het kan zetten we ook de overigen beschermd van de vorst. Spijtig genoeg is dat niet voor iedereen mogelijk en zijn er sommige bonsai die schade hebben opgelopen bij deze temperaturen. Je zal het herkennen aan de nieuwe uitlopers die er slap uitzien en zwart verkleuren.

Nazorg

Het ziet er niet mooi uit maar onze bonsai komen hier wel doorheen. Verwijder de afgestorven stukken om schimmel te voorkomen. Voldoende water en voeding geven voor een tweede groei. Na een 6-tal weken zijn de meeste soorten die enkele koude nachten alweer vergeten.

Schuiven naar boven