Spring is coming

We kunnen het niet meer ontkennen, de lente komt er aan. Sommige van onze bonsai hebben dat al lang door en zijn al begonnen met uitlopen.
Dat wil zeggen dat we niet langer mogen wachten om onze bomen te verpotten.
Soms wil dat zeggen dat er ook een nieuwe schaal aan te pas komt en daar worden wel eens foute keuzes gemaakt.
Daarom som ik nog eens kort de richtlijnen op, die kunnen helpen om knopen door te hakken.

 • Glazuur of niet
  Naaldbomen staan liever wat drogen en krijgen daarom een schaal zonder glazuur. Voor loofbomen is het net andersom en krijgen een geglazuurde schaal.
 • ¬†Potmaat
  Hiervoor zijn enkele zeer concrete richtlijnen.
  • Randhoogte: dit is in principe niet hoger dan de breedte van de stam
  • Lengte & breedte: Om te beginnen mag de schaal nooit groter zijn dan de kruin. De kruin moet altijd buiten de potmaat komen. De schaal mag nooit de boom overheersen. Hoe kleiner de schaal, des te beter zal de boom zelf opvallen
 • Vorm van de schaal
  De vorm van de schaal is meer een gevoelskwestie. Een ruwe boom met sterk karakter wordt vaker in een rechthoekige schaal gezet. Een sierlijk exemplaar (zoals literati) wordt dan weer sneller in een ovale of ronde schaal gezet.
 • Kleur
  Ook hier geldt dat de pot subtiel aanwezig moet zijn in de compositie. De kleur kan mooi samenvallen met de kleur van het blad of de bloemen van jouw boom. De kleur kan ook in contrast zijn met de boom en de kleur van de boom sterker te maken, in dat geval mag de pot zeker niet te groot zijn.
 • Kwaliteit
  Schalen bestaan er in veel verschillende kwaliteiten. Die kwaliteit komt ook met een prijskaartje. Als je een boom in training hebt kan het soms voldoende zijn om voor een goedkope trainingsschaal te gaan in plaats van de perfecte Japanse schaal.

Dit zal je helpen om de juiste schaal te kiezen. In de volgende post overloop ik hoe je je boom kan verpotten. So stay tuned!

Schuiven naar boven