Nieuwe naalden

De naaldbomen zijn populaire soorten in de bonsai wereld.
De karaktervolle bast en de evergreen naalden dragen daar zeker aan toe. En laat het nu net die altijd groene naalden zijn, waar we het vandaag over zullen hebben.

Bijna alle loofbomen werpen tijdens de herfstmaanden de oude bladeren af en bereiden zich voor om de winter door te komen.
Wanneer de eerste lentezon haar stralen tevoorschijn tovert is dit het signaal aan de loofbomen om te ontwaken en nieuwe bladeren aan te maken.

Bij de naaldbomen verloopt dit proces anders.  De uitzondering op de regel is de Larix, die werpt net zoals de loofbomen zijn naalden af tijdens de herfst. Alvorens af te vallen veranderen de frisgroene naalden naar een gele kleur, wat een mooi kleurenpallet oplevert in je collectie. Een andere naaldboom die verkleurt en kaal komt te staan is reden tot paniek.

Toch hoef je niet meteen te panikeren waneer er tijdens de herfst gele plekken in je pinus verschijnen. Als je boom niet geplukt werd, kan het zijn dat hij de oude naalden na de eerste koude nachten gaat afwerpen. Je zal dan zien dat de naalden achteraan op de tak gaan verkleuren en na enkele dagen vallen ze er bij de minste aanraking af. Je kan je boom hier helpen door de verkleurde naalden te verwijderen. Kenmerken aan deze wissel is dat enkel de achterste naalden gaan verkleuren en elke tak nog een groene bundel overhoudt.
Gaat je boom in het midden van de zomer gele naalden krijgen of wordt de ganse tak geel, dan is er geen normale wissel aan de gang en loopt er wat fout!

Schuiven naar boven