Bonsai in huis

Steeds vaker worden bonsai aangeboden als de ideale kamerplant.
Een bonsai in de woonkamer geeft inderdaad een speciale toets aan je interieur maar vaak zijn deze bonsai van tropische afkomst.
Dat wil zeggen dat deze bomen van een vochtig klimaat houden,
wat vaak niet aanwezig is in onze woonkamer.
Vooral tijdens de koude maanden wanneer de verwarming op volle toeren draait, is de lucht geregeld te droog voor het welzijn van je pareltje(s). Hierdoor laten deze bonsai vaak vroegtijdig het leven, hoewel ze een goede watergift en snoei hebben gekregen. Dit zorgt er voor dat de hobby opnieuw als moeilijk wordt beschouwd.

Het hoeft anders niet moeilijk te zijn als je enkele regels in acht neemt om het welzijn van jouw bonsai te verbeteren.
Je zal merken dat met deze eenvoudige oplossingen jouw boom er veel beter uit gaat zien!
Houd je boom ook goet in het oog en onderzoek wat er fout kan zijn bij het kleinse signaal dat je boom het moeilijk heeft.
Bladeren die verkleuren of gaan hangen zijn een goede indicator.

  • Een grote schaal met water,  waar je bonsai ten midden staat.
    Dit water zal verdampen en een microklimaat rond je boom vormen. De grond van je bonsai mag niet in contact staan met dit water, want dan zal hij veel te nat staan. Eventueel kan je hydrokorrels in deze schaal doen, zodat het water nog sneller verdampt.
  • Benevel je bonsai! Maar benevel nooit met kraantjeswater.
    Gebruik regenwater in de plaats. In het kraantjeswater zit kalk dat achterblijft op het blad wanneer de druppels opdrogen. Deze kalk verstopt de porieën en je blad sterft af.
  • Plaats je bonsai ver van de verwarming. De verwarming droogt de lucht en gaat het ideale klimaat voor je boom dus tegen.
  • Geen bonsai op een zuidgerichte vensterbank. Hoewel het in de winter koud is, kan de zon warm worden achter het raam. Je boom kan dus verbranden of te snel uitdrogen. Zet je boom liever op een lichte plaats wat verder van het raam.
  • Tocht is het duiveltje in huis. Door de tocht krijg je snelle temperatuurschommelingen, wat een tropische boom niet graag heeft. Je zet je boom dus best niet tegenover of vlakbij een deuropening.
  • Bladluizen zijn een plaag die ook binnen voorkomt. Vaak zitten er eitjes in de grond van je boom of een andere plant die in huis komt. Door het warme klimaat komen deze eitjes sneller uit. Helaas zijn er binnen geen natuurlijke vijanden voor de bladluis.
    Inspecteer dus geregeld en verwijder desnoods manueel het ongedierte.
Schuiven naar boven